Ah, die gezellige december maand vol sinterklaas en kerstvieringen.

Het is vaak een maand waar de meeste kinderen erg naar uitkijken en mee bezig zijn. En soms iets te veel mee bezig zijn, met name in hun hoofd. Maar ja, hoe stop je dat nou, al die gedachtes of zorgen? Hoe kan je kind voelen wanneer het genoeg is? En hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? In vrijwel alle gesprekken die ik met ouders deze weken voer, binnen en buiten mijn praktijk gaat het over de drukke decembermaand en de impact op hun kind en of gezin. “De kinderen zijn zo onrustig, druk, reageren emotioneel, kunnen niet slapen, zijn niet zichzelf, et cetera, et cetera!”

Allemaal zo logisch, want ook voor ouders is het een hectische en soms stressvolle maand. En dat pikken kinderen, bovenop alle eigen spanningen, ook nog op.

In de training mindfulness die ik geef leren kinderen omgaan met hun gevoelens, gedachten, zorgen en meer.

Speciaal voor deze periode geef ik een paar kleine tips mee voor wat meer rust bij jouw kind(eren). Deze tips kunnen natuurlijk ook gebruikt worden na deze hectische tijden 😉

  1. Zorg voor voldoende ontspanning voor het slapen gaan, laat waar mogelijk de Sint en zijn Pieten voor wat ze zijn en ga er niet meer te veel op in. Probeer te voorkomen dat ze hyper het bed in stappen. Liever een uur voor het slapen gaan, geen tv meer.
  2. Stel ruim voor bedtijd een vragen- of piekerkwartiertje in. Stap daarna over op rust en ontspanning; een boekje, een bad, rustige muziek, rug kriebelen of kindermeditatie (klik hier voor een Spotify tip).
  3. Bereid (zonder de verrassingen te verklappen) ergens midden op de dag, dus niet nét voor het slapen gaan, de wat jongere kinderen een beetje voor op pakjesavond. Voor sommige kinderen zit hier enorme spanning op doordat ze niet weten wat er staat te gebeuren, of wat er van hen verwacht wordt. Deze kinderen een klein beetje voorbereiden, helpt! Ook om eventuele teleurstelling te voorkomen.
  4. Maak het niet te spannend, het Sinterklaas journaal compenseert deze spanning al voldoende!
  5. Voor veel ouders vanzelfsprekend, maar ik noem hem toch want het is echt essentieel; betrek de Sint en zijn pieten niet in de opvoeding en ga niet ‘dreigen’, hoe klein ook. Sint is niet teleurgesteld als je bordje niet leeg is, of als je even ongehoorzaam was. Je krijgt dan nog steeds je cadeautjes.

Voel je zelf de behoefte om even te sparren, of zoek je wat handvatten om weer rust te ervaren bij jezelf, je kind(eren) of in huis, neem gerust contact op!

De mindfulness trainingen op dit moment zitten vol en zijn gestart. Begin 2021 starten er weer nieuwe trainingen, neem gerust een kijkje bij mindfulness.

KEEP CALM Sinterklaas is COMING

Heb je een korte vraag?