MINDFUL-LAB

‘Je lijf vertelt meer dan je hoofd weet’

De leefwereld van kinderen wordt in onze moderne samenleving steeds complexer en veeleisender.
Kinderen hebben het tegenwoordig druk. Hun agenda staat bomvol met afspraken. En hoewel de meeste activiteiten leuk zijn en ze meestal ook wel veel kunnen hebben, zien we ook dat ze snel moe, afgeleid, onrustig en overprikkeld zijn.

een wobbel voor jongeren om meer in balans te zijn
Rust in hoofd en lijf

Kinderen hebben het druk. Vanuit zichzelf, van de maatschappij, van school waar ze veel moeten leren en onthouden, maar ook thuis, en bij het sporten of andere activiteiten. Kinderen geven aan steeds meer stress te ervaren. En hoewel een beetje stress ook functioneel is, kunnen de gevolgen bij langdurige stress negatief zijn, voor lichaam en geest.

In deze wereld van een veelvoud aan prikkels kan het pittig zijn voor kinderen om zich staande te houden. Omdat er om hen heen veel gebeurt, gebeurt er ook heel veel bij hen van binnen.

Hoe mooi zou het zijn als je kind al op jonge leeftijd leert:

  • Om minder lang te piekeren of zich zorgen te maken
  • Om zichzelf tot rust te brengen
  • Te vertrouwen op zijn kwaliteiten
  • Beter om te gaan met sombere of boze buien
  • Leert waar de grenzen liggen

Training mindfulness voor kinderen

Het mindful-lab is een plek (‘lab’) waarbij kinderen het volgende kunnen onderzoeken.
Ze leren hun gedachten en gevoelens beter te begrijpen en ontwikkelen vaardigheden om op een gezonde en verantwoorde manier te reageren. Het resultaat is dat ze zich niet langer laten meeslepen door negatieve gedachten, of laten beheersen door angst, boosheid, verdriet of andere ondermijnende gevoelens.

De training leert kinderen bewuster om te gaan met hun aandacht en met stressvolle gebeurtenissen. Kinderen leren dat faalgedachten of zorgelijke of negatieve gedachten, alleen maar gedachten zijn. Ze zijn er even, maar gaan ook weer weg. Hierdoor blijven kinderen minder lang piekeren en leren ze meer zich meer bewust te zijn van hun gedachten en gedrag.


Het trainingsaanbod

De groepstraining wordt aangeboden voor vier verschillende leeftijdsgroepen, zie hieronder voor de leeftijden, het aantal lessen, de duur per sessie en de totaalprijs.

GroepLeeftijdsindicatieLessenDuur/sessieKosten
15 – 8+ jaar850min€ 230,-
28 – 11+ jaar850min€ 250,-
312 -14+ jaar850min€ 275,-
414 – 18 jaar1055min€ 325,-

Klik hier voor het aanmeldformulier voor de groepstraining.

Ook is het mogelijk om individuele training te volgen; hier krijgt je kind nog meer gerichte en persoonlijke aandacht. Voor de verdere details hiervoor, kijk even hier.


Startmomenten en locaties

Momenteel wordt mindfulness aangeboden in Bunnik en omgeving (Odijk – Zeist – Wijk bij Duurstede) en Utrecht Leidsche Rijn. Afhankelijk van het aanbod starten er nieuwe trainingen. Op de donderdagmiddag vinden de lessen plaats in Bunnik en op de vrijdagmiddag in Utrecht Leidsche Rijn. Wacht niet te lang van te voren om je kind aan te melden om te voorkomen dat de groep vol is.

Eline Snel, stilzitten als een kikker

Methode Eline Snel

Voor kinderen gebruik ik de methode Eline Snel. Dit is een van de meest gebruikte methodes wereldwijd voor kindermindfulness. Eline Snel ontwikkelde deze training aan de hand van het wetenschappelijk onderbouwde achtweekse programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) van de grondlegger van mindfulness, Jon Kabat-Zinn.

Een kleine greep uit de evaluaties van de kinderen die training bij mij hebben gevolgd.

“ik heb mij al 3 jaar niet zo gelukkig gevoeld”

“ik heb nu geen buikpijn meer voor het maken van een toets”

“als ik boos ben, weet ik nu ook dat het ook weer overgaat”

“mag ik heel veel huiswerk hiervan mee naar huis?”

over blij zijn: ”Voor de training voelde ik mij een 4. En nu een 9!”

“ ik merk veel meer rust in mijn hoofd als ik iets spannend vind”

Wil je verder kijken naar het aanbod van de trainingsvormen, kijk dan vooral even hier.

Een goede Boekentip over Mindfulness voor kinderen is ‘Stilzitten als een kikker’ (bol.com of Eline Snel webshop) of ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’ (bij bol.com of bij Eline Snel webshop)


Onderzoek naar Mindfulness/ Wetenschappelijke effecten.

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness op het kinderbrein.

Naarmate we meer over de hersenen te weten komen, wordt het steeds duidelijker hoe bepalend de vroege levensjaren zijn voor de vorming van het mentale vermogen om de toekomst veerkrachtig tegemoet te treden.

Mindfulness blijkt een groot effect te hebben op het kinderbrein. Vooral op die delen van de hersenen die actief worden bij stress, emoties, agressie en executieve functies.

Breinonderzoek toont aan dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. 
Ze maken andere keuzes in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Wil je meer lezen of de wetenschap van mindfulness, kijk dan even hier. Wil je jouw kind aanmelden, klik dan even hier.


Heb je een korte vraag?